maandag 13 oktober 2008

Eten van vis niet zonder risico

Eten van vis kan gevaarlijk zijn. Vissen kunnen namelijk een hoog gehalte aan dioxines in hun vet hebben opslagen. Alles in dit leven kan gevaarlijk zijn, een keukentrapje, een figuurzaag, een boortol en een hond, je kunt het zo gek niet maken of het kan wel gevaarlijk zijn. Wat schiet je er nu mee op door dit steeds weer te benadrukken? Willen we een wereld waarin niets meer fout kan gaan? Willen we een utopie creëren? Willen we alles verbieden wat ons leven in gevaar kan brengen? Nou, dan wens ik je veel succes. Ik vermoed dat er weinig meer overblijft om nog voor te leven. Als alles wat gevaarlijk kan zijn weg is, hebben we niets meer over. Over gras kun je uitglijden en over een steen struikelen, zelfs zand kan gevaarlijk zijn, omdat je daarin makkelijk je enkel verzwikt. Eten van vis kan gevaarlijk zijn, kan hè, want het is niet zeker. Er wordt niet keihard gezegd: eten van vis is gevaarlijk! En zelfs als dat wel zo zou zijn, wat houdt dat gevaar dan in? Dat je een keer misselijk kan worden, dat je misschien wel hoofdpijn kan krijgen, waar hebben we het over? Eten van vis, welke vis, hoeveel vis, gestoomd, gebakken of rauwe vis? Kortom je koopt helemaal niets voor zo’n kreet. Het enige gevolg kan zijn dat de vishandel deze week minder omzet dan normaal. Nou bedankt, zou ik zeggen. Laten we toch eens ophouden met de nadruk te leggen op alles wat mis kan gaan. Bekijk het leven eens van de positieve kant. Als er niets meer fout mag gaan, hebben we een onleefbare wereld. Eet gewoon vis, zou ik zeggen, zoveel als je lekker vindt, maar kijk wel uit voor de graten, oeps.

Geen opmerkingen: