zaterdag 6 oktober 2007

Vriezer- en blikgroenten óók gezond

Groenten uit de vriezer en uit blik bevatten een grote hoeveelheid vitaminen. Net als verse groenten zijn ze dus een goede bron van voedingsstoffen. Wat een opluchting zal dat zijn voor veel mensen. Blikgroente is vaak goedkoper dan verse groente en langer houdbaar omdat ze ingeblikt is. Snel een blikje opentrekken om een maaltijd te bereiden was altijd uit den boze, als je de berichten moest geloven. Alle vitamines zijn eruit, was de reden van de afkeuring. En dat geloofden we dan maar. Ondertussen kochten we naast de blikgroenten dan geregeld ook verse groente om geen vitaminetekort op te lopen. Nu heeft het onderzoek uitgewezen dat blikgroente en diepvriesgroente net zoveel vitamines bevatten als verse groenten. De reden is dat blikgroente snel na de oogst wordt verwerkt, terwijl verse groente wel een paar dagen kan liggen voor het op je bord komt. Nou in elk geval goed nieuws voor de makkelijke kokers. Alleen moeten we ons afvragen of ‘ook gezond’ in de titel wel overeenstemt met de werkelijkheid. Misschien kunnen we beter zeggen dat verse groente minder gezond is dan we vaak denken en dat ze zelfs net zo weinig vitamines bevat als ingeblikt of diepgevroren groente. Mij maakt het verder niet uit, maar voor de eerlijkheid zou dat nog onderzocht kunnen worden.

Geen opmerkingen: